GRCKA MITOLOGIJA PDF

Hermafrodit (mitologija). Iz Wikipedije Hermafrodit (mitologija) na Wikimedijinoj ostavi · Hermaphroditus Kategorije: Grčka mitologija · Rimska mitologija. Iksion (grč. Ἰξίων, Ixiôn) u grčkoj mitologiji bio je jedan od Lapita, tesalski kralj, Antionov ili Flegijin sin; prvi čovjek u povijesti koji je prolio krv svoje rodbine. Robert Graves u svome djelu Grčki mitovi prijedlaže etimologiju Ganimedova imena: γάνυσθαι + μήδεα = radovanje u muževnosti, Ganimed u grčkoj mitologiji.

Author: Dolkis Akijas
Country: Estonia
Language: English (Spanish)
Genre: Music
Published (Last): 23 June 2016
Pages: 65
PDF File Size: 12.10 Mb
ePub File Size: 11.62 Mb
ISBN: 218-4-24227-210-1
Downloads: 13287
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Melabar

To see what your friends thought of this book, please sign up. Really nice little and concise book about Greek mythology. Ko god bi je pogledao pretvorio bi se u kamen. Minotaur je boravio u lavirintu na Kreti koji je napravio Dedal.

Ganimed (mitologija)

Tada mu je Euridika oteta zauvek. Bookworm89 added it Sep 28, Hefest -bog vatre i zanatstva- Hefest, bog vatre, metalurgije i umetnosti, bio je s in Zevsa i Here. Nakon njihove smrti, prvi se pretvorio u cvet a drugi u drvo. Iako je bila udata za hromog boga Hefesa, bila je je i u ljubavnoj vezi sa Aresom. Njegova radionica nalazila se na Lemnu, ali i gde god su postojali vulkani i vatra.

Bila je kombinacija divlje koze, lava i zmije sa zmajskom glavom. Otac mu je bio sveti bijeli bik u kojeg se Pasifaja zaljubila. Lov na Kalidonskog vepra. Admir mitologkja it as to-read Dec 16, Zato ga je Zeus po slao u Had, a sudije su ga osudile da uz visoku strmu padinu kotrlja ogroman kamen do vrha brda. Refresh and try again. Tamo su svojim zanosnim pjevanjem mamile mornare na obalu, gde bi ih davile i iz njihovog tijela isisavale krv.

  HORDEUM MARINUM PDF

Najpoznatiji je bio Polifem sin boga Migologija. Hermes je bio sin Zevsa i Maje, jedne od Plejada, koju je krasila izuzetna lepota. Hefest, bog vatre, metalurgije i umetnosti, bio je s in Zevsa i Here.

Iksion (mitologija)

To je toliko razbesnelo Zevsa da ga je. Open Preview See a Problem? Previous post Next post. Kao njegovi sinovi spominju se i Pan, Arpalik, Abder i dr. Follow us Subscribe to the RSS feed http: Prema Homeru bilo ih je nekoliko, mitologiia on poimence spominje samo Podagru “Brzonogu”.

“GRČKA MITOLOGIJA” – Misterije i Mitovi

Back ggcka home page. Dunja Radulov rated it liked it Nov 27, Glavni junak Atike i Atine bio je Tezej, sin kralja Egeja. Lists with This Book. Goodreads helps you keep track of books you want to read. Cvijo Dubocanin rated it it was amazing Jul 22, Ognjen Obradovic rated it really liked it Apr 22, Faeton je bio sin Heliosa.

Svetlana rated it really liked it Mar 05, Grca to Read Currently Reading Read.

Kada je Herakle uradio navedena dela, Euristej mu je zadao dodatna dva: Prema Hesiodu, bile su dvije: Una Reader rated it it was amazing Oct 11, Dan kada je Toma neveru zamenio verom!

  LIBRO VICTIMOLOGIA LUIS RODRIGUEZ MANZANERA PDF

Kasnije je poslao majci, da bi joj se osvetio zlatni presto koji je sam napravio.

Kiteron – Wikipedia

Tako su uspjeli da je ubiju. Neka od njih su Kiknio, Diomed i Liakon. Goran rated it it was amazing Nov 11, I think mitologoja anyone that enjoyed fairy tails as a child would enjoy this book.

mitologijz Hefest je pao u okean odakle su ga izvadile Tetida i Eurinoma. Hermes se smata bogom trgovine, lopovluka i glasnikom bogova. Hermes je imao mnogo dece, a neka od njih su: Znao je da bi bil o beskorisno ukrasti brod i otploviti, jer bi ga Minosovi brzi brodovi ubrzo sustigli. Ela “Goropadna” i Okipeta “Brzoleta”.

I know I did. Sa njom je dobio Aresa, Hebu, Ejletiju i Hefesa. Sanjin rated it it was amazing Mar 23, Hefest je pao na ostrvo Lemno gde su ga stanovnici odnegovali, ali je ostao hrom. I absolutely loved this book. Frigofobija Frigofobija added it Jan 21, Antagonistkinja rated it really liked it Jul 30,